Missbruk

Alkoholism, att vara medberoende

2015-05-29 19:22 #0 av: Ravynsfair

Att dela sitt liv med någon som har alkoholproblem är inte något enkelt. Idag är det tyvärr väldigt vanligt med människor som har problem med just alkohol. Om någon i familjen är alkoholberoende så blir hela familjen påverkad.

Många gånger innebär livet tillsammans med någon som har alkoholproblem att man själv sakta flyttar sina gränser för vad som faktiskt är möjligt att acceptera. 

Ofta är det de som står närmast som har svårast att inse att den man står så nära är alkoholberoende.

När man lever med någon som är alkoholberoende kan det kännas som att leva i ett kaos där reglerna kan ändras när som helst och hur som helst. 
Det går aldrig att förutsäga vad som kommer att hända nästa dag, kväll eller om en timma. 

I takt med att den som dricker blir allt mer inriktad på sig själv, egoistisk som det så fint heter, tappar intresset för sina närmaste så stänger ofta även resten av familjen in sig i bubblan.
Man sluter sig samman mot omvärlden och slutar kanske umgås med vänner och släktingar.

Som barn till förälder(och anhörig till andra nära släktingar) med alkoholproblem så höll jag mig borta hemifrån och från andra släktingar så mycket som möjligt, gärna till platser där jag kunde glömma det för en stund, vågade inte ta med kompisar hem med rädslan om att hitta pappa "avdäckad" i soffan mitt i veckan eller över huvud taget egentligen.

Känslan över att riskera behöva förklara varför min pappa gjorde så var hemsk.

För hur ska man som barn förklara för sina vänner om varför ens pappa ligger tillsynes livlös i soffan med mängder av ölburkar runtomkring sig samtidigt som snuset rinner ur mungipan och vidare ner på soffa och golv. 

Man kastas mellan känslor av hopp, förtvivlan, ilska och besvikelse. 
En del barn, som min yngre syster, försöker få föräldern att ändra sig genom att vara extra duktiga och snälla. 
Andra kan försöka få uppmärksamhet genom att rymma hemifrån, hota göra sig själva illa eller helt enkelt stänga av, acceptera och inte ”se” problemen.

Som närstående lider man såklart av att se någon man håller kär att förstöra sig själv och sitt liv. 
Försöker man ge råd kan man bli anklagad för att lägga sig i, man känner också ofta skam och skuld över hela situationen.

Forskning har bevisat att risken att man ska få sjukdomen ökar om man har en nära släkting är alkoholberoende, även miljön utgör en stor del i om man ska bli beroende av alkohol.

En del av dem som är alkoholberoende blir inte så påverkade av alkohol och mår inte dåligt dagen efter. Den egenskapen är ofta ärftlig och ökar risken för att man börjar dricka för mycket.

Jag själv till exempel har aldrig blivit rejält bakfull oavsett mängd alkohol som intagits. 
Numera dricker jag ingenting på grund av mina mediciner men kan mycket väl förstå varför det är så enkelt att trilla dit som yngre.
Det blir en rolig grej av att inte behöva må dåligt dagen efter, man kan vara ”häftig” och dricka mängder. 

Har funnit några välbehövliga tips om man vill frigöra sig från problemen som kommer med medberoendet och tänkte dela med mig av dem till er. 

Är man medberoende så bör man först och främst se till dessa punkter:

1. Försök inte styra din alkoholist, det kan du inte. Du mår mycket bättre när du slutat försöka.

2.Övertag inte hans eller hennes ansvar - alkoholisten kan möjligen börja växa upp om han eller hon får ta det själv.

3.Vägra vara offer - den rollen är lika destruktiv som alkoholistrollen.

4.Tänk mera på dig själv - ta mer ansvar för dig själv och de andra människorna omkring dig.

5.Vägra vara "möjliggörare" av fortsatt missbruk genom att trösta alkoholisten, ringa till jobbet och ljuga osv. Säg istället "Du får helt ta ansvar för det där själv!"

6.Skydda inte din alkoholist från följderna av hans/hennes drickande."Smärta är den största gåvan" - många alkoholister är inte villiga att göra något ordentligt åt sitt alkoholproblem förrän de"nått botten". Om man skyddar en alkoholist från smärtan fördröjer man tillfrisknandet.

Följande sex steg är grundläggande när man ska befria sig från de självförgörande aspekterna av att leva med en människa med alkoholproblem:

Sluta ta ansvar för vad din alkoholmissbrukare gör. 
Så länge du gör det lätt för alkoholisten att dricka på ett ansvarslöst sätt, genom att städa undan spåren och utföra dennes sysslor, kommer du inte kunna börja växa och förändras som du vill.

Sluta låta dig misshandlas, fysiskt och psykiskt, av din alkoholmissbrukare.
Att låta dig misshandlas innebär att du kraftigt förstärker din känsla av upprördhet, men medför även bristande personlig styrka, värdighet och självrespekt. Det är därför på tiden att du slutar agera slagpåse. Varje gång som alkoholisten försöker misshandla dig måste du agera på något sätt för att förhindra misshandeln, även om det betyder att gå till polisen eller att hålla sig undan från situationen.

Börja ett liv utanför er relation.
Du behöver bryta dig ur den isolering som alkoholmissbrukaren försatt dig i. För att må bättre, för att göra intressanta saker, för att ha roligare - för att förändras trots att du väljer att fortsätta leva med missbrukaren - måste du börja strukturera ditt liv på ett annat sätt. Gör saker ihop med andra eller på egen hand.

Finn och vårda nya relationer.
I nära anslutnig till steg tre kommer kravet att du börjar utveckla nya relationer. Detta steg kan vara extra svårt eftersom det kräver att du tar egna initiativ. Du måste träffa och bekanta dig med nya människor. Du kommer troligen också att bli tvungen att omvärdera dina förbindelser med gamla vänner, släktingar och bekanta. Grupper som Al-Anon kan vara utmärkta startpunkter i ditt sökande efter nya vänner som är beredda att dela med sig av sin styrka, sina insikter och sin medkänsla.

Förbättra din fysiska form.
Konstruktiv förändring måste inbegripa att du värnar om din fysiska hälsa och välbefinnande. Detta innefattar bland annat kost, motion och hygien.

Förändra dig själv varje dag.
Det är viktigt att du arbetar med de fem föregående punkterna varje dag för att nå resultat. 
Det kommer att ta tid och energi men du kommer att vinna på det i längden.

Källor: 
Personliga erfarenheter 
http://web4health.info/sv/answers/add-child-menu.htm
Foto är gratis via pixabay.com

Vänliga hälsningar Sanna. 
Medarbetare på Blandrashundar, HBT & Socialt stöd.ifokus Sol

Anmäl
2015-05-29 19:30 #1 av: Alyssa

Superbra artikel !! KärTummen upp

Vänligen, sajtvärden Alyssa Hjärta

Blomma - Travhästen söker medisar! - Blomma
Sajtvärd för NyhedendomStenarSocialt stöd och Travhästen.
Medis på Huskatter och Råttor

Anmäl
2015-05-29 19:31 #2 av: Ravynsfair

Tack så mycket!
Hoppas nu på att någon får hjälp av den. Glad

Vänliga hälsningar Sanna. 
Medarbetare på Blandrashundar, HBT & Socialt stöd.ifokus Sol

Anmäl
2015-05-29 19:35 #3 av: Castiel.

Jag är en före detta medberoende. Min mamma fick problem med alkoholen när hon gifte sig 2008. Mannen hon var gift med var motorcyklist och åkte ofta på motorcykelträffar där det dracks en del. Där började mamma dricka, sen drack hon i princip hela dagen, från kl 7 på morgonen till kl 23 på kvällen. 

Jag flyttade till min mamma år 2011 efter att ha bott med min pappa i ca 6 år. I början brydde jag mig inte särskilt mycket om mamma drack eller inte. Men sen började det bli jobbigt. Det var stressigt i skolan och det var stressigt hemma, våran ekonomi har alltid varit dålig och ibland struntade mamma i att betala hyran, vilket påverkade mig. Under denna tiden utvecklade jag panik ångest och fick gå hos en psykolog 1 dag i veckan. 

År 2012 blev mamma nästan mördad i Finland och efter det började hon dricka ännu mera. Jag började förlora min mamma. År 2013 gjorde hon ett litet uppehåll och det var skönt, men början av 2014 dog hennes lillebror i cancer. Hon började dricka igen och i April 2014 försökte hon begå självmord. Hon blev inlagd på intensivavdelningen på vårat lasarett där hon behandlades och sedan fick hon börja gå hos en psykolog samt såna där träffar för alkoholister. 

Efter det började det bli bättre, ett tag drack mamma ingenting alls. Nu dricker hon någon gång ibland, vilket är helt okej för min del. Bara hon inte dricker HELA TIDEN som hon gjorde i början, det var alltså från morgon till kväll. Hon kunde sjukskriva sig från sitt jobb enbart för att dricka. 

Pga detta har jag starka åsikter angående alkohol och helst av allt avstår jag från allt vad alkohol heter och jag vill inte vistas bland fulla människor. Jag har aldrig varit full och kommer aldrig att bli full. Jag kan dricka någon gång ibland, men jag vet min gräns och då slutar jag. 

The truth is rarely pure, and never simple. ❞

Sajtvärd på Supernatural iFokus & Thailand iFokus. Medarbetare på YouTube iFokus.

Anmäl
2015-06-13 21:44 #4 av: Jess89

Bra artikel. Tummen upp

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd

Anmäl
2015-06-15 12:07 #5 av: kalltkaffe

Riktigt bra artikel! :)

Anmäl
2016-08-17 14:18 #6 av: [krutgubben]

Jag är nykter alkoholist och det är bra att sånt här tas upp, bra artikel!

"If you're going throug hell, keep going." -Winston Churchill
Anmäl