Psykisk ohälsa

Att leva med - ÅNGEST/PANIKÅNGEST

2015-09-01 18:40 #0 av: Valkyrija

Psykisk ohälsa blir allt mer vanlig. Visste du att ungefär en femtedel av alla människor i västvärlden någon gång kommer att drabbas av depression? Eller kanske att det finns ca 200 000 människor i Sverige som just nu lider av panikångest? Hur fruktansvärt det än kan vara så är det ofta en lättnad att veta att man är långt ifrån ensam.

Ångest/panikångest

Till ångestsjukdomar räknas GAD, paniksyndrom, social fobi, fobier och tvångssyndrom. 

Symptom:

  • Hjärtklappning
  • Svårt att andas
  • Blir svettig
  • Känner en klump i halsen eller magen
  • Blir torr i munnen
  • Blir snurrig
  • Får diarré
  • Behöver kissa oftare än vanligt
  • Känner sig svag i kroppen samt darrar eller skakar

Vad kan man göra?

Det finns en hel del man kan testa för att ta kontroll över sin ångest. Det gäller bara att hitta sin egen grej - det som funkar bäst för Dig. Några tips är att öva på att andas på olika sätt. Du kan exempelvis andas i fyrkant. Det är också viktigt att tänka på att du andas med magen och inte med bröstet. Andas du med bröstet så får du inte lika mycket luft och det kan leda till panik eller hyperventilation. Motion, mindfullness och meditation kan också vara hjälpmedel för att tygla ångesten. 

När man lärt sig hantera sin ångest så är det viktigt att utsätta sig själv för de där jobbiga situationerna. Jag själv fick min första panikattack i ett klassrum och sedan dess har jag mått jättedåligt av att gå in i klassrum. Det slutade till och med med att jag blev sjukskriven när jag gick på gymnasiet. Jag kunde få extrem ångest bara av att tänka på skolan men nu när jag lärt mig mer om min ångest och jag börjat utsätta mig själv mer så har jag gjort enorma framsteg. Jag kan fortfarande få ångest ibland men det går betydligt mycket bättre än vad det gjorde förr. 

TÄNK PÅ ATT...

du är inte ensam! Vi är många som sitter i samma båt och vi får hjälpa och stötta varandra så gott vi kan!

Källor: 
http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Angest/
http://www.1000glada.se/arkiv/?w=statistik-om-depressioner-och-panikangest

Blomma - Travhästen söker medisar! - Blomma
Sajtvärd för NyhedendomStenarSocialt stöd och Travhästen.
Medis på Huskatter och Råttor

Anmäl
2015-09-01 19:01 #1 av: AnnaCDSG

Bra artikel! Tummen uppAnmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.