Psykisk ohälsa

Att leva med Social fobi

2015-09-01 19:57 #0 av: Jess89

Social fobi är en mycket vanlig ångestform och visar sig tidigt i livet. Problemet beror på att man föds med en viss sårbarhet. Ofta lider någon av föräldrarna eller en släkting av social fobi. Kan även uppkomma genom ”observationsinlärning” (lär sig av observationer av andras beteenden). Lägger ett barn märkte till att någon av föräldrarna undviker sociala situationer, kan det leda till att barnet får samma problem.

Social fobi innebär att man känner oro, ångest och rädsla inför sociala sammanhang där människor kan iaktta och bedöma dig. Vid social fobi är det vanligt att man undviker sociala situationer. Detta resulterar ofta i att livet begränsas och ångesten blir jobbigare.

Det mesta i livet påverkas av den social fobi, det kan bli svårt både med arbetsliv och privatlivet.

Symptom:

  • Generad
  • Hjärtklappning
  • Stammar
  • Svettas
  • Skakar
  • Yrsel
  • Domningskänslor i fingrar

Vad kan du göra?

Det finns mycket du själv kan göra, vad som passar just dig kan bara du själv avgöra. 
Oavsett vad en människa är med om är det alltid bra och dela sina tankar med andra människor. Det kan vara vem som helst. Ofta sitter många i ens omgivning inne på mycket bra kunskaper och tips, ta vara på det. 

Ta små steg i taget ge inte upp utan försök och göra det bästa av situationen.  Att undvika problemet är inget jag uppmuntrar då det i längden försvårar problemet ännu mer. Motionera och göra avslappningsövningar skadar aldrig för hälsan.

TÄNK PÅ

Ge dig pep och var stolt över dig själv när du gör små steg. Alla små steg är värda och uppmuntras och belönas. Alla kan bara de vill! Du är inte ensam fler i världen sitter i samma sits som dig.

Källor:
http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Social-fobi/
http://www.angest.se/riks/node/5

Vänliga hälsningar Jessica
medarbetare på socialt stöd & Anhöriga

Anmäl
2015-09-01 20:02 #1 av: Valkyrija

Jättebra! :)

Blomma - Travhästen söker medisar! - Blomma
Sajtvärd för NyhedendomStenarSocialt stöd och Travhästen.
Medis på Huskatter och Råttor

Anmäl
2015-09-05 16:15 #2 av: SannaNolte

Bra ! Tummen upp

Medis på Socialt stöd iFokus . Sol

Anmäl
2015-09-06 23:12 #3 av: Ravynsfair

Tummen upp

Vänliga hälsningar Sanna. 
Medarbetare på Blandrashundar, HBT & Socialt stöd.ifokus Sol

Anmäl
2015-09-18 22:46 #4 av: filikjonkan

De fem första punkterna stämmer in rätt bra på mig när jag är på arbetsintervju eller när jag redovisat eller deltagit i seminarier på skolan. Ska genast börja kika på meditationsövningar på youtube... tack för tips!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.